השתלת שיניים לסת תחתונה

כששן נפגעת ויש צורך לעקור אותה או כששן אובדת כתוצאה ממחלת חניכיים, העצם שבלסת, שנמצאת סביב שורש השן, מתחילה להתמוסס. תהליך זה נקרא ספיגה מחדש. ככל שהשן חסרה זמן רב יותר, כך אובדן העצם גדול יותר.

השתלת שיניים לסת תחתונה – כל מה שצריך לדעת

 לאורך זמן, לספיגה של עצם הלסת יש השפעה ניכרת על איכות החיים ועל האפשרות להחליף את השיניים החסרות. לכן, חשוב מאוד לטפל באופן מידי באזור השן החסרה, בוודאי כשמדובר בלסת התחתונה, שתהליך אבדן העצם כתוצאה משן חסרה הוא מהיר מאוד בשנה הראשונה. אחת הסיבות לשקול השתלת שתלים דנטליים, היא שהם מונעים את ספיגת עצם הלסת, ואף מסייעים בבנייתה.

השתלת שיניים לסת תחתונה - מאמר דר אלכסנדר
השתלת שיניים לסת תחתונה - מרפאת דר אלכסנדר

שתלים דנטליים בלסת התחתונה

שתלים דנטליים בלסת התחתונה, הידועים גם בשם שתלים דנטליים מנדיבולריים, הם פתרון דנטלי משקם לאנשים שאיבדו שן אחת או יותר בלסת התחתונה. שתלים דנטליים הם ברגים מטיטניום, המדמים את צורת שורש השן הטבעי. שתלים אלה מוחדרים בהליך כירורגי לתוך עצם הלסת כדי לשמש כשורשי שן מלאכותיים. הם מספקים בסיס יציב לשיניים חלופיות, ומעניקים יכולת לעיסה, אסתטיקה ובריאות פה כללית.

 

בלסת התחתונה מספיקים בדרך כלל בין ארבעה לשמונה שתלים כדי לאפשר בניית שיניים קבועות. הסיבה לכך, היא שאיכות העצם בלסת התחתונה טובה יותר. הלסת התחתונה נתונה לעומסים משמעותיים, והיא בעלת צפיפות עצם גבוהה ביחס לצפיפותה באזורי הפה האחרים.  

 

במקרים של חוסר מלא בשיניים ובמטרה לבצע שחזור הפה של המטופל כדי להחזירו לתפקוד מלא, ניתן לבצע טכניקת השתלה של ארבע שתלים בלבד ( All On 4 ). שתלים אלה ישמשו כמנגנון תמיכה למיקום מערכת חדשה של שיניים קבועות. ארבעת השתלים הדנטליים ממוקמים אסטרטגית בעצם הלסת כדי לספק תמיכה מקסימלית לכל קשת השיניים החלופיות. המיקום מתוכנן בקפידה כדי לנצל בצורה הטובה ביותר את העצם הזמינה ולייעל את היציבות. השתלים האחוריים מוטים 45° כדי להגביר את המגע עם העצם. המיקום והזווית מפחיתים לעתים קרובות את הצורך בהליכי השתלת עצם, מה שהופך את All-on-4 לנגיש למטופלים עם מידה מסוימת של אובדן עצם.

 

ההליך הכירורגי של השתלת שתלים דנטליים

לפני ההליך הכירורגי הרופא יערוך בדיקות מקיפות, לרבות בריאות הפה והחניכיים, בריאות כללית, ומצב רקמת העצם – האם יש לה מספיק נפח, גובה וצפיפות לצורך ההשתלה. אם תוצאות הבדיקות תקינות ועצם הלסת עומדת בקריטריונים הנ"ל, הרופא ימליץ על השתלת שיניים.

במידת הצורך, ימליץ הרופא על השתלת עצם, לפני הליך השתלת השיניים.

לפני הליך ההשתלה הרופא יבצע הדמיה שמטרתה לקבוע במדויק את נפח הרקמות; את זווית ההשתלה, עומק החדרה ומיקום מדויק להשתלה. הבדיקות יסייעו לרופא להבין את הצרכים הייחודיים של המטופל, ועל בסיס זה יסייעו לו לתכנן את תכנית הטיפול הטובה ביותר למטופל, ואיזה סוג שתל הוא המתאים ביותר.

קיימים סוגים שונים של שתלים, הנבדלים באורכם, בגודל הזווית, במידת החדות ובמידת החספוס, המסייעת להתחבר לעצם הלסת. הבחירה בסוג השתל תלויה במיקום השן, האם מדובר בשן הנמצאת בחלק הקדמי של הלסת התחתונה, או שמדובר בשיניים טוחנות, הנמצאות בחלקה האחורי של הלסת.  עצם הלסת האחורית רגישה יותר להיפגעות מדלקות בחניכיים שעלולה לגרום להיפגעות העצם.

בנוסף, בחלקה האחורי של הלסת התחתונה עובר העצב המנדיבולרי, שאחראי על התחושות בשפתיים, בפה ובסנטר, לכן פעולת ההשתלה דורשת מיומנות רבה וניסיון של שנים.

הליך ההשתלה – הרופא  יפתח פתח בחניכיים, כדי לחשוף את עצם הלסת, יקדח לתוך העצם ויבריג את השתל לתוך התעלה שנוצרה. השתל עשוי מטיטניום, חומר חזק ועמיד מאוד שיכול לעמוד בעומס  שיופעל עליו בפעולת הלעיסה. בשלב הבא, יכסה הרופא את השתל ברקמת החניכיים ויאחה את המקום בתפרים. על השתלים יונחו כתרים זמניים. ההליך נעשה תחת הרדמה מקומית ואינו מלווה בכאב.

תהליך הריפוי, הנקרא אוסאואינטגרציה, מתחיל עם תום ההשתלה ואורך עד כחצי שנה. בתקופה זו השתל מתמזג עם העצם ולאט לאט נטמע בה. לאחר השלמת תהליך האוסאואינטגרציה, ייקח רופא השיניים מידות לכתרים, שיותאמו לשיניים הטבעיות של המטופל בצבע, בגודל ובצורה.

סיכויי ההצלחה של שתלים דנטליים בלסת התחתונה הם מאוד גבוהים (כ – 98%), שכן שורשים מלאכותיים משתלבים היטב ובמהירות עם העצם בגלל צפיפותה ונפחה הגדול.

השתלת שיניים לסת תחתונה - מאמר מקצועי דר אלכסנדר
השתלת שיניים לסת תחתונה - מרפאת שיניים דר אלכסנדר

היתרונות של שתלים דנטליים בלסת התחתונה

בסיס יציב –  שתלים דנטליים מספקים בסיס יציב ובטוח, המאפשר לעיסה ודיבור נוחים.
מראה אסתטי –  השתלים והשיניים החלופיות המחוברות אליהם מחקים באופן הדוק שיניים טבעיות, ומשפרים את המראה הכללי של החיוך.

שימור העצם –  שתלים ממריצים את עצם הלסת, ומסייעים במניעת אובדן עצם המתרחש בדרך כלל לאחר אובדן שיניים.

שיניים חלופיות לשנים רבות – בטיפול נכון, שתלים דנטליים יכולים להחזיק מעמד שנים רבות, לעתים קרובות לכל החיים.

היגיינת פה נאותה, לרבות צחצוח שיניים באופן קבוע, בדיקות שיניים שגרתיות, וניקוי שיניים אצל שיננית, הכרחיים  להצלחה ארוכת הטווח של שתלים דנטליים בלסת התחתונה.

תופעות לוואי ידועות –  תחושת כאב, שניתן להקל על ידי נטילת משככי כאבים;  נפיחות , שבדרך כלל נעלמת לאחר חמישה ימים; דימום קל בימים הראשונים לאחר הניתוח.

פגישות מעקב קבועות עם רופא השיניים נחוצות כדי לפקח על בריאות השתלים ולטפל בכל בעיה בהקדם.

ד"ר אלכסנדר

מרפאת ד"ר אלכסנדר היא מרפאת שיניים רב תחומית העוסקת בשיקום הפה, השתלות דנטליות וטיפולי אסתטיקה דנטלית.
המרפאה חדשנית ומאובזרת במיטב הציוד הטכנולוגי המתקדם, ומטפלת בגישה רפואית ייחודית גם במטופלים בעלי מחלות רקע ומטופלים הנוטלים תרופות, אשר נדרשים לתשומת לב מיוחדת בטיפולי השיניים.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
השתלת שיניים לסת תחתונה - דר אלכסנדר

השתלת שיניים | טיפולי שורש | סתימות | עקירה כירורגית | שיננית

לוגו אלכסנדר צבעוני פוטר

לייעוץ התקשרו:

או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דר אלכסנדר - מרפאת שיניים בקרית אונו

מרפאת שיניים ד"ר אלכסנדר

צוות מרפאה דר אלכסנדר

מאמרים נוספים שיעניינו אותך לקרוא