השתלת עצם מלאכותית נועדה להוסיף נפח וצפיפות בעצם הלסת, באזורים בהם התרחש אובדן עצם. עצם איכותית תאפשר השתלת שיניים במקום שהשיניים אבדו.
השתלת עצם מלאכותית – הסיבות לאבדן עצם
עקירת שן
לאחר עקירת השן, שקע השן הנותר מורכב מעצם ומרקמות רכות. בעת ריפוי המקום, הרקמות הרכות עלולות למלא את המכתשית במקום את העצם, כך שהעצם יכולה לאבד מחוזקה, ולהקשות על היכולת להשתיל שן חדשה. לכן חשוב להשתיל עצם לשקע מיד לאחר עקירת השן. סוג זה של שתל נקרא גם שתל שימור ארובות.
נסיגת חניכיים
נסיגת חניכיים חמורה עלולה לפגוע בחוזק העצם, באופן שלא תהיה מספיק עמידה כדי לתמוך בשן החדשה. לעיתים תידרש פעולה של הגדלת רכס, כלומר הגדלת החלק העליון של העצם התומך בשן, כדי שתהיה כמות עצם מספקת כבסיס יציב לשתלים.
טראומה או מחלה
זיהומים ממחלת חניכיים עלולים לשחוק את העצם התומכת בשיניים ולגרום להן להשתחרר. לכן נדרשת השתלת עצם חניכיים שתמוקם סביב שן קיימת כדי לספק תמיכה נוספת שתצמצם את תזוזת השיניים.
סיווג שתל עצם לפי מקור השתל
עצם מלאכותית בחניכיים היא חומר שדומה לעצם טבעית. שתלי עצם מלאכותית מסווגים גם הם לפי מקור השתל, חומרים ביולוגיים או חומרים סינתטיים.
שתל אוטוגני (Autografts)
סוג זה של השתלת עצם נלקח מגופו של המטופל עצמו, ומבטיח תאימות מושלמת וסיכון מינימלי לדחייה.
שתל אלוגרפטי (Allografts)
חומר השתלת עצם המגיע מבנק רקמות אנושי, ומספק אפשרות בטוחה ותואמת ביולוגית למטופלים.
שתל קסנוגרפטי (Xenografts)
חומר המופק מבנק רקמות של בעלי חיים, חומר השתלת עצם זה מעובד כדי להבטיח בטיחות ותאימות לרקמות אנושיות.
שתל אלופלסטי (Alloplast)
במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בחומרי השתלת עצם סינתטיים, המציעים אפשרות לא ביולוגית התואמת ביולוגית ומסייעת בהתחדשות העצם.
הליך ההשתלה
לפני ההליך הכירורגי, יש צורך להתייעץ עם רופא שיניים שיש לו ניסיון בתחום השתלות עצם. בפגישת הייעוץ יבצע הרופא בדיקה אוראלית כדי לבדוק את בריאות השיניים, החניכיים והלסת.
הבדיקות מתבצעות באמצעות צילומי רנטגן או סריקות שיניים שמאפשרות לרופא השיניים לקבוע את מידת אובדן העצם של המטופל. לאחר מכן, רופא השיניים ידון עם המטופל באפשרויות הטיפול וייצור תוכנית טיפול מותאמת אישית שתענה לצרכי המטופל.
ההליך הכירורגי עצמו, נעשה תחת הרדמה מקומית. בתחילת התהליך הרופא יבצע חתך קטן בחניכיים על מנת לחשוף את עצם הלסת. לאחר ניקוי וחיטוי האזור, רופא השיניים יניח את חומר השתלת העצם, ימלא את המקום המדולל ויוסיף חומר לעיבוי העצם. במקרים מסוימים, רופא השיניים יוסיף לעצם המלאכותית פלזמה עשירה בטסיות (PRP), כדי לזרז את תהליך הריפוי והתחדשות הרקמות.
בסיום התהליך, יחזיר הרופא את רקמת החניכיים למקומה, ויתפור את מקום החתך.
תופעות לוואי לאחר השתלת עצם
לאחר השתלת עצם מלאכותית, ייתכנו כאבים, נפיחות ושטפי דם. אלה תופעות לוואי נורמליות שאמורות להיעלם תוך מספר ימים. ניתן לטפל בתסמינים באמצעות משככי כאבים. רופא השיניים עשוי לתת למטופל גם טיפול אנטיביוטי. חשוב מאוד למלא אחר הוראות הרופא.
בכל מקרה חריג של דימום יתר, או נפיחות שלא עוברת יש להתקשר לרופא השיניים, על מנת שיבדוק שתהליך ההחלמה מתקדם כראוי.
זמן החלמה מתהליך השתלת עצם
בדרך כלל המטופל יכול לחזור לשגרה מלאה לאחר שבוע עד שבועיים. ריפוי מלא של השתלת עצם מלאכותית יכול לקחת בין שלושה לתשעה חודשים, ולפעמים אף יותר. זמני ההחלמה תלויים במספר גורמים, ביניהם סוג השתל, האזור בו הונח השתל ויכולת הריפוי של הגוף.
במהלך תקופת ההחלמה, המטופל צריך להקפיד על הנחיות הרופא המנתח, להימנע מהפעלת לחץ על אזור הניתוח, לשמור על היגיינת פה ולקחת משככי כאבים בהתאם לצורך. כמו כן חשוב להקפיד על שתיית נוזלים מרובה, ואכילת מאכלים רכים.
יתרונות השתלת עצם מלאכותית
- השתלת עצם מאפשרת לבצע טיפולים משקמים נוספים, לרבות השתלות שיניים.
- הליך ההשתלה מחזיר ללסת את צורתה המקורית ובכך משפר את המראה האסתטי של הפנים.
- השתלת עצם יכולה לעזור לשפר את יכולת הלעיסה, הדיבור והתפקוד של הפה.
- ההשתלה תפחית את הסיכון למחלות חניכיים.
סיכונים בהשתלת עצם
חשוב להבין שהליך השתלת עצם מלאכותית הוא הליך בטוח, ואחוזי ההצלחה הם גבוהים, יחד עם זאת כמו כל הליך כירורגי, יכולים להיות מצבים של נפיחות, דימום חזק, או זיהום. במקרים כאלה יש ליצור קשר עם הרופא המטפל.
השתלת עצם מלאכותית היא הליך כירורגי יעיל שיכול לעזור לשפר את המראה, את התפקוד ואת הבריאות של הפה. כשמחליטים לעבור את ההליך, חשוב לבחור ברופא שיניים שיש לו את ניסיון בתחום השתלות עצם.