השתלות שיניים למעשנים – כל מה שצריך לדעת
האם אתם תוהים, אם אתם כמעשנים יכולים לעבור טיפול השתלת שיניים?
התשובה היא כן. אבל!
חשוב שתדעו, כי עישון עלול להשפיע על הצלחת הטיפול ולהגדיל את הסיכון לאי היקלטות השתלים הדנטליים.
שיעור ההצלחה של שתלים דנטליים אצל אנשים בריאים שאינם מעשנים עומד על יותר מ – 95%. שיעור ההצלחה הגדול הוא תוצאה ישירה של בריאות הפה, בריאות החניכיים ואיכותה של עצם הלסת. בקרב מעשנים, שיעורי ההצלחה נמוכים יותר.
אם אתם נמנים על אלה המעשנים, כדאי שתתייעצו עם רופא שיניים שיש לו ניסיון בהשתלת שיניים למעשנים. על בסיס הניסיון והמיומנות שלו, ובהתאם למצב בריאות הפה שלכם ומצב בריאותכם הכללי, יוכל רופא השיניים להחליט, האם אתם מועמדים ראויים להשתלת שיניים, למרות היותכם מעשנים.
קרוב לוודאי, שאם רופא השיניים יחליט שאתם מתאימים להשתלה דנטלית, הוא ימליץ לכם לפני תחילת הטיפול להפסיק לעשן או להפחית באופן משמעותי את מספר הסיגריות שאתם מעשנים.
אם אתם מעשנים 'כבדים', ייתכן שיהיו רופאי שיניים שיסרבו לבצע לכם השתלה דנטלית, ויציעו לכם פתרונות אחרים.
מהו שתל דנטלי?
שתל דנטלי הוא תחליף לשורש שן שחסרה. לשתל צורת בורג קטן והוא עשוי מטיטניום. השתל מוחדר לעצם הלסת בהליך ומשמש כבסיס יציב להרכבת כתר השן, המחליף את השן החסרה.
על מנת לבצע השתלות שיניים, חשוב שהחניכיים יהיו בריאות ותהיה מספיק מסת עצם בלסת, כדי שתוכל להחזיק את השתל.
מדוע עישון מצמצם את סיכויי הצלחת ההשתלה?
לעישון יש השפעה משמעותית על בריאות הפה. כשבריאות הפה נפגמת, לא ניתן לבצע השתלת שיניים, אלא אם יטופלו כל הבעיות. אלא, שכשמטופל מעשן באופן קבוע, הוא מגביר את הסיכון למחלות חניכיים ולפגיעה בעצם הלסת.
אחת הדרישות העיקריות לטיפול בהשתלת שיניים היא שיש מספיק עצם בלסת. יש צורך בבסיס מוצק ועמיד כדי לעגן את השתל לתוך העצם. אם יש צורך להגדיל את נפח העצם, ייתכן שהמטופל יזדקק להשתלת עצם.
עישון סיגריות עלול להשפיע לרעה על הריפוי ולסכן את ההצלחה של השתלת עצם ומיקום השתלת שיניים לאחר מכן, מכיוון שהניקוטין שבסיגריות גורם להצרת כלי הדם בפה. כשכלי הדם מכווצים, פחות דם זורם לרקמות, ומאט את תהליך הריפוי.
יתירה מכך, העישון עשוי להשפיע על התמזגות השתל בעצם הלסת במהלך תהליך שנקרא
אוסאואינטגרציה (תהליך הטמעת השתל בעצם), ולהגביר את הסיכון לכישלון ההשתלה.
בנוסף, עישון יכול להגביר את הסיכון לפתח זיהום, שעשוי לגרום לכישלון ההשתלה, אם לא יטופל בהקדם האפשרי. הניקוטין שבסיגריות עשוי להחליש את המערכת החיסונית, ולהקשות על הגוף להילחם בזיהומים, ובכך להוביל לכישלון ההשתלה.
כמו כן, העישון פוגע בבלוטות הרוק ומשפיע על קצב זרימת הרוק. הרוק מכיל חומרים אנטי-בקטריאליים ואנטי-ויראליים, המסייעים בהגנה על הפה מפני זיהומים. הוא גם מסייע בשטיפת שאריות מזון וחיידקים מהפה, ומפחית את הסיכון לעששת ולחניכיים. יובש בפה, מגביר את פעילות החיידקים המזיקים.
ככל שאתם מעשנים יותר סיגריות וככל שאתם מעשנים לאורך שנים רבות, כך גדל הסיכון למחלות חניכיים, ולסבירות גבוהה לכישלון השתלת שיניים.
גם לאחר ההשתלה, בטווח הארוך, מעשנים שלא יפסיקו לעשן, הסיכון להצטברות חיידקים סביב השתל הוא גדול בהשוואה ללא מעשנים, ועלול לגרום לדלקת. דלקת בקרב מעשנים תוביל לפגיעה בעצם, ותותיר את השתל ללא תמיכה.
טיפול בשתלים דנטליים בקרב מעשנים
כדי להבטיח את התוצאה הטובה ביותר, חשוב להקפיד הקפדה יתירה על היגיינת הפה. צחצחו שיניים כל בוקר וערב, שתי דקות בכל פעם. הימנעו מיובש בפה ובקרו אצל רופא השיניים ואצל השיננית אחת לשלושה חודשים.
כל בעיה שמתעוררת, חניכיים מודלקות או מדממות, כאב, אי נוחות בזמן לעיסה, נפיחות בחניכיים באזור השתל, חייבת להיות מטופלת באופן מידי על ידי רופא השיניים.
חשוב להימנע מעישון זמן רב ככל האפשר לאחר ההשתלה, ולפחות שלושה חודשים, על מנת לאפשר לתהליך הטמעת השתל בעצם להתנהל כשורה.
מילוי אחר ההוראות הנ"ל יאפשרו גם למעשנים ליהנות מהשתלים לאורך זמן.
האם סיגריות אלקטרוניות מזיקות להשתלות שיניים?
סיגריות אלקטרוניות מכילות יחידת חימום קטנה המאדה נוזלים. אמנם עשן לא נכנס לפה, אבל אדים המכילים ניקוטין וכימיקלים אחרים נשאפים, וגרמים לתופעות לוואי, כמו יובש בפה וגירוי בפה ובגרון. גורמים אלו אינם מסייעים לתהליך הריפוי לאחר טיפול השתלת שיניים ועלולים ליצור סביבה המעודדת עששת.
השימוש היחיד שיכול להצדיק עישון סיגריה אלקטרונית, הוא כסיוע לגמילה מעישון. אחרת, הנזק שלה עשוי לעלות על התועלת, כשמדובר בשתלים.