השתלת עצם דנטלית בחניכיים נעשית כהכנה להשתלת שתל במקום שחסרה שן או שיניים טבעיות. אבדן עצם או דלדול במסת העצם נובעת בדרך כלל בשל אבדן שן בוגרת אחת או יותר, בשל מחלת חניכיים, בשל ניתוחים כירורגיים בלסת, או כתוצאה ממום גנטי.
השתלת עצם בחניכיים – כל מה שצריך לדעת
על מנת ששתל השן ייקלט בהצלחה יש צורך לבצע השתלת עצם בחניכיים, כדי להגדיל את כמות העצם בחלק של הלסת שבו העצם אבדה או במקום שבו יש צורך בתמיכה נוספת.
אנו, ד"ר אלכסנדר וצוות המרפאה, שמים בראש סדר העדיפויות את טובת המטופלים שלנו, ומחויבים לסטנדרטים הגבוהים ביותר בעולם בשיטות הטיפול, בחומרים ובמכשור.
אנו מעניקים למטופלינו סביבת טיפול משפחתית, נוחה ומרגיעה. הצוות הרפואי שלנו קשוב לצרכיכם ורגיש לרצונותיכם. אנו, צוות מרפאת ד"ר אלכסנדר נעניק לכם טיפול אישי, מסור ואמפטי.
מהם המקורות לתחליפי עצם?
המקורות לחומרי השתלת העצם מגיעים מחומרים ממקור טבעי או סינתטי, ומושתלים במקום העצם החסרה , ומתועדים כבעלי תכונות ריפוי עצם.
Allograft – חומר המגיע מאדם אחר. זוהי רקמת תורם, בטוחה מאוד לשימוש, והגוף קולט את הרקמהתודה בצורה טובה.
Xenograft – מקורו בבעלי חיים, לרוב מפרה או מחזיר. חומר השתלת עצם מבעל חיים, משמש פעמים רבות כאשר המטופל צריך חומר שיחזיק מעמד זמן רב יותר.
Alloplast – חומר השתלה סינתטי, עשוי בדרך כלל מהידרוקסיאפטיט, מינרל טבעי שהוא המרכיב העיקרי של העצם. חומר זה ניחן בקשיות מעולה ובתאימות עם העצם הטבעית.
autograft – ניתן גם לקחת עצם מגוף המטופל עצמו, מהירך, מהשוק או מאיבר אחר בגוף. למרות יתרונות השיטה, יש לה חסרונות רבים, לרבות ניתוח להוצאת הרקמה לצורך השתלה בעצם הלסת.
אבקת שן שנעקרה – מקור חדשני לחומר עצם. לאחרונה נמצא, כי הרכב החומר שבשן, דומה מאוד להרכב עצם הלסת, שמגדיל את היכולת של העצם לרפא את עצמה ולהתחדש.
הליך השתלת עצם בשיניים
טרם הליך השתלת העצם יבצע הרופא בדיקה מקיפה של הפה, של חלל הפה, של השיניים, החניכיים והלסת של המטופל. כן יבצע הרופא צילומי רנטגן דנטליים או צילומי CT כדי לקבוע אם יש חשש לאובדן עצם ואם כן, וכדי לקבוע את מידת אובדן העצם. תוצאות הבדיקה וההדמיה יספקו לרופא את המידע הדרוש כדי לקבוע את דרך הטיפול הטובה ביותר. לאחר מכן יציע הרופא תוכנית טיפול המותאמת אישית למטופל.
הניתוח עצמו, מתבצע בהרדמה מקומית. הרופא יבצע חתך ברקמת החניכיים כדי לחשוף את עצם הלסת. לאחר מכן יניח הרופא את חומר השתלת העצם באזור אובדן העצם. במידת הצורך, תוצב רשת השתלת עצם דנטלית מעל חומר השתל כדי לייצב אותו ולהחזיק אותו במקומו. בשלב האחרון תיתפר רקמת החניכיים ותוחזר למקומה.
טיפול לאחר ההליך הכירורגי
המטופל יקבל הוראות כיצד לטפל במקום הניתוח, כולל כיצד לאכול, מה לשתות, איך לנקות את השיניים בזמן שהאזור מחלים, ויקבל טיפול אנטיביוטי, לפי הוראות הרופא. עם הזמן, חומר השתלת העצם ישתלב ברקמת העצם הטבעית וייצור עצם לסת חזקה ובריאה. תהליך הריפוי יכול להימשך מספר חודשים, במהלכם מתבצעות פגישות מעקב, וצילומי רנטגן נלקחים כדי לוודא שהשתלת העצם מחלימה כראוי. כאשר נוצר מספיק נפח עצם, אפשר יהיה להמשיך בתהליך שיקום הפה ולבצע את תהליך השתלת שתלי השיניים.
מהם הסוגים השונים של הליכי השתלת עצם?
שימור רכס דנטלי – השתלת עצם מיד לאחר הליך של עקירת שן. הליך שימור הרכס הדנטלי כרוך במילוי השקע בעצם או בחומר חלופי מלאכותי למניעת אובדן עצם בתוך הלסת. ללא שימור רכס שיניים, הסיכוי לאובדן עצם משמעותי בתוך הלסת גדול יותר. אם מתרחש אובדן עצם, הסיכון לשתל דנטלי כושל עולה גם הוא. מטופלים המאבדים יותר מדי עצם לאחר אובדן שן זקוקים להליך השתלת עצם כדי להחליף את עצם הלסת החסרה לפני הליך השתלת השיניים.
הגדלת רכס – הליך לשחזור קווי המתאר הטבעיים של החניכיים והלסת שאולי אבדו עקב אובדן עצם כתוצאה מעקירת שן, או מסיבה אחרת. כאשר שן נעקרת, נותרת מכתשית ריקה בעצם הרכס. בדרך כלל שקע ריק זה יחלים מעצמו, מילוי עצם ורקמות. הגובה והרוחב הקודמים של השקע ימשיכו להידרדר עם הזמן מכיוון שללא השן במקומה, אין עוד גירוי לתחזוקת העצם. בנייה מחדש של הגובה והרוחב המקוריים של הרכס הכרחית לצורך מיקום שתלים דנטליים, או למטרות אסתטיות. שתלים דנטליים דורשים עצם שתתמוך במבנה שלהם וכאשר אין מספיק עצם, לא ניתן למקם שתל בהצלחה. הגדלת רכס יכולה לעזור לבנות מחדש את העצם הזו כדי להתאים לשתל.
הרמת סינוס – הרמת סינוס היא הליך כירורגי להגדלת נפח העצם מתחת לסינוס המקסילרי (לסת עליונה) לצורך השתלת שתלים דנטליים. הסינוסים בלסת העליונה הם חללים מלאי אוויר הנמצאים ליד האף, מעל השיניים הקדם-טוחנות העליונות והטוחנות, ומתחת לעין. העצם בתוך הסינוסים מרופדת בקרום דק. רירית זו מורמת בהליכי הרמת סינוס כדי ליצור מקום לשתלי עצם ושיניים. הרמות סינוס מבוצעות לפני או במקביל להשתלת השתל.
שאלות נפוצות על השתלת עצם בחניכיים (השתלת עצם בשיניים)
השתלת עצם דנטלית מתבצעת תחת הרדמה כך שהמטופל אינו מרגיש כאב עד לאחר שההרדמה פגה. לאחר מכן, אם הכאב מציק, ניתן לקחת משככי כאבים .
יש להימנע ממזונות דביקים, קשים (כגון קוביות קרח, אגוזים, פופקורן, צ'יפס), פריכים, חריפים, מתובלים מאוד או חומציים. מזונות כגון מרקים, פסטה, ביצים מקושקשות, פירה, מקרוני וגבינה וכו 'הם הטובים ביותר. יש להקפיד לשמור על תזונה נאותה ולשתות הרבה נוזלים.
מומלץ לא לשטוף במרץ במשך 3 עד 5 ימים, אלא לשטוף בעדינות לאחר יומיים; אין לגעת באזור המושתל מכיוון שהחומר ניתן להזזה במהלך הריפוי הראשוני; אין למשוך בשפה כדי לבחון את אתר הניתוח או לבדוק את האזור עם הלשון, או חפצים או אצבעות.
לא תמיד נדרש לבצע השתלת עצם דנטלית לפני ביצוע השתלת שיניים. לכן חשוב תמיד לקבוע פגישה להתייעצות אישית עם רופא השיניים לפני שמחליטים להשקיע בהליך זה או בהשתלת עצם. בדיקה מקיפה תגלה זאת אם אתם זקוקים להשתלת עצם.
השתלת עצם היא הליך כירורגי. כמו כל הליך כירורגי, תמיד קיים סיכון לסיבוכים, אך בהליך זה היתרונות עולים על הסיכון לסיבוכים. אחד הסיכונים, הוא זיהום. הסיכון לזיהום פוחת שההליך נעשה בסביבה סטרילית אצל רופא מיומן ובעל ניסיון.
לשתלי עצם אחוזי הצלחה גבוהים בשיקום והגדלה של רקמת עצם בחלל הפה. הצלחתם תלויה באיכות חומר השתל, במיקום הנכון ובבריאות הפה הכללית. עבודה צמודה עם רופא השיניים המיומן שלנו חיונית להשגת התוצאה הטובה ביותר האפשרית.
ד"ר אלכסנדר
רופא שיניים עם ניסיון רפואי של יותר משלושים שנה בשיקום ובכירורגיית הפה, בהתמחות מיוחדת של העמסה מיידית, השתלת שיניים בתוך יום אחד בלבד ובהשתלת עצם.
ד"ר אלכסנדר הוא בוגר האוניברסיטה בסיביר, עם ניסיון רב שנים במטופלים בעלי מחלות רקע או רקע רפואי מורכב, לרבות חולים הסובלים ממחלת הסוכרת. מאחוריו שנות ניסיון רבות כמנהל מחלקת שיקום בבית חולים ממשלתי במוסקבה. כמו כן, שימש ד"ר אלכסנדר כמרצה בכיר לרופאים מתמחים בשיקום הפה.
לפני כשלוש עשרה שנה עלה ד"ר אלכסנדר לישראל ופתח קליניקה פרטית בקרית אונו
כיום עומדת המרפאה של ד"ר אלכסנדר בחזית טיפולי שיקום הפה ביום אחד, ומציעה מגוון טכנולוגיות מתקדמות כולל שיקום דיגיטלי והשתלה וירטואלית, כדי לספק למטופלינו את טיפולי השיניים המתקדמים והיעילים ביותר שיש.