השתלת שיניים לחולי אוסטיאופורוזיס – כל מה שצריך לדעת
בעידן שבו תוחלת החיים עולה, רבים מאיתנו מתמודדים עם אתגרים בריאותיים, ביניהם הצורך בהשתלת שיניים, במצב שבו אובחן המטופל באוסטיאופורוזיס (בריחת סידן), מחלה המדלדלת את העצמות. השאלה המתבקשת היא, האם ניתן לבצע השתלות שיניים בטוחות ויעילות גם כאשר סובלים מאוסטיאופורוזיס? התשובה היא, בהחלט שכן, אך נדרשת תשומת לב מיוחדת, מומחיות בהשתלת שיניים וגישה מותאמת אישית.
הקשר בין אוסטאופורוזיס והשתלת שיניים
על מנת להבין למה אוסטיאופורוזיס הוא גורם משמעותי בשיקולי השתלת שיניים, חשוב להבין את הקשר בין המחלה לבין עצם הלסת. אוסטיאופורוזיס היא מחלת שלד מערכתית המשפיעה על חוזק העצם והמסה שלה, באופן שגורם להיחלשות העצם והתדלדלותה בכל הגוף, כולל בעצם הלסת. המשמעות היא, שהעצם הופכת לפחות צפופה ולפחות יציבה, באופן שמקשה להחדיר את השתל לעצם כך, שהעצם תוכל לתמוך בשתל ולהחזיק אותו לאורך זמן.
ובכל זאת, יש פתרונות להשתלת שיניים גם לחולים המתמודדים עם אוסטיאופורוזיס. רופא שיניים, שיש לו ניסיון רב ומיומנות בהשתלות שיניים לחולי אוסטיאופורוזיס, יוכל לבצע השתלה דנטלית מוצלחת, שתחזיק לאורך שנים.
חשוב לדעת!
חולים המטופלים בתרופות מרשם ממשפחת הביספוספונטים לבניית צפיפות עצם, חייבים ליידע את רופא השיניים טרם ההשתלה.
לתרופות אלה המוזרקות במינון גבוה דרך הווריד, יש תופעות לוואי, העלולות להופיע כתוצאה מפעולות כירורגיות, ולגרום לנמק בעצם הלסת.
חולים המטופלים בתרופות הללו במינון נמוך דרך הפה, לא חשופים לתופעת לוואי מסוג זה, ויכולים לעבור השתלת שיניים, כמובן תחת השגחה קפדנית, והשתלה מותאמת אישית.
טכניקות להנחת שתלים דנטליים בחולים עם אוסטאופורוזיס
שתל דנטלי קלאסי, אמור להשתלב ברקמה הספוגית של העצם, ולהיטמע בתוכה.
במטופלים בריאים, הליך ההשתלה כולל בדיקות מקדימות של בריאות הפה והשיניים, בריאות כללית וכן בדיקה של איכות העצם והמסה שלה. אם הכול נמצא תקין, יבצע הרופא את הליך ההשתלה, שהוא הליך כירורגי, שבמהלכו עושה הרופא חיתוך קטן בחניכיים, דרכו הוא קודח בעצם הלסת, במטרה לאפשר מקום לשתל. לאחר החדרת השתל, יכסה אותו הרופא עם רקמת החניכיים, ומכאן יחל תהליך ההחלמה, שבמהלכו ייטמע השתל בעצם הלסת. תהליך זה אורך כחצי שנה. רק לאחר שהשתל התאחה סופית עם עצם הלסת, אפשר להרכיב עליו את כתר השן. הליך ההשתלה נעשה בסיוע מכשור מתקדם, המאפשר השתלה מדויקת ומותאמת אישית.
במטופלים עם אוסטאופורוזיס, רקמת עצם הלסת מתחדשת לאט יותר, ולכן הליך ההשתלה בחולים עם אוסטאופורוזיס מצריך טיפול אצל רופא שיניים שיש לו ניסיון רב בהשתלות בקרב חולי אוסטאופורוזיס.
חולי אוסטאופורוזיס אינם זקוקים לפרוטוקול טיפול ספציפי, אך רופא השיניים יוודא כי כל התנאים, הנחוצים להצלחת ההשתלה, אכן מתקיימים: מצב בריאות כללי תקין; מצב תקין של הפה והשיניים; טיפול בבעיות חניכיים או בזיהומים לפני ההשתלה; ניהול מבוקר של המחלה.
הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת כיום לתכנן את השתלת השיניים באופן מדויק, לבצע השתלה ממוחשבת בהליך זעיר פולשני. בהשתלות לחולים באוסטאופורוזיס, יבחר הרופא בטכניקה המתאימה של שימוש בשתלים קצרים או רחבים או השתלת עצם, במידת הצורך; שילוב חומרים ביולוגיים לזירוז הריפוי; שימוש בשתלים עם ציפויים מיוחדים, לשיפור היטמעותם בעצם הלסת (אוסאואינטגרציה);שימוש ב שתלים המשחררים חומרים מעודדי צמיחת עצם; שימוש בשתלים ב עיצובים חדשים המשפרים את היציבות בעצם חלשה.
החידושים הטכנולוגיים מציעים פתרונות מתקדמים לאתגרים הייחודיים של השתלות שיניים בחולי אוסטאופורוזיס. הם מתמקדים בשיפור דיוק ההשתלה, בזירוז תהליך הריפוי, ובהגדלת שיעורי ההצלחה.
זמן החלמה והצלחת ההשתלה
להשתלות שיניים בקרב חולי אוסטאופורוזיס אחוזי הצלחה מרשימים, ודומים מאוד לאחוזי ההצלחה שבקרב מטופלים בריאים.
הצלחת הליך ההשתלה נובעת מכמה גורמים משמעותיים, ביניהם, בחירת רופא שיניים שיש לו ניסיון רב בהשתלות לחולים באוסטאופורוזיס; הקפדה על תוכנית מעקב לאחר ההשתלה, והגעה לרופא השיניים לצורך בדיקות מעקב קבועות, כדי לוודא שהיקלטות השתלים נעשית בקצב הנכון, וכי אין דלקות בחניכיים; הקפדה על תזונה מאוזנת, התומכת בבריאות העצם ומספקת כמות נאותה של סידן וויטמין D.
חשוב לציין, שחולי אוסטאופורוזיס יזדקקו בדרך כלל לזמן החלמה ארוך יותר מאשר מטופלים בריאים, ועשוי להתארך ליותר מחצי שנה. רק לאחר סיום תהליך ההטמעה של השתל בעצם הלסת, אפשר יהיה להבריג את הכתרים על השתלים.