מומחה לטיפולי שורש (אנדודונט) הוא רופא שתחום התמחותו הוא אבחון רקמות המוך הרכות של השן וטיפול בהן. אנדודונטים מסייעים בשימור חלק של מוך השן, אם השן בריאה או בהסרת המוך אם היא נגועה.
מהו מוך השן?
מוך השן הוא השכבה הפנימית ביותר של השן. שכבה זו מכילה עצבים, כלי דם, תאים מיוחדים ורקמות חיבור, המספקים חומרים מזינים לשן.
השכבות החיצוניות של השן, הדנטין והאמייל מגנות על מוך השן. כשיש פגיעה בשכבות החיצוניות, אם זה חורים בשיניים, סדקים או שברים, מוך השן עלול להיחשף לזיהום. מצב זה המצריך טיפול מידי על ידי מומחה לטיפולי שורש.
מה ההבדל בין רופא שיניים למומחה לטיפולי שורש?
רופא שיניים מבצע טיפולי שיניים משמרים לרבות, בדיקות שיניים, ניקוי אבנית, טיפול בסתימות, כתרים ועקירות; רופא שיניים מבצע גם טיפולי שיניים אסתטיים וכן טיפולים לשיקום הפה, לרבות השתלות שיניים והליכים כירורגיים, כמו השתלות עצם והשתלות חניכיים.
מומחה לטיפולי שורש מתמחה אך ורק בטיפול בעצב השן ובמערכת השורש; מבצע טיפולי שורש מורכבים, לרבות מקרים של דלקת קשה או זיהום; מטפל בשיניים עם מבנה שורש מסובך או בשיניים עם כמה שורשים.
רופא שיניים מומחה לטיפולי שורש, בנוסף להיותו רופא שיניים הוא עבר מסלול הכשרה של שלוש שנים נוספות בתחום טיפולי שורש, עמד בהצלחה במבחן ההסמכה וקיבל את ההסמכה מטעם משרד הבריאות.
באילו בעיות מטפל מומחה לטיפולי שורש?
מומחה לטיפולי שורש ינסה להציל את השן הפגועה ולהשאיר אותה במצבה הטבעי ככל שניתן. הוא מטפל במצבים שעששת שלא טופלה ופגעה במוך השן; במקרים של פגיעה בשיניים, כמו נפילה חזקה; בהצטברות מוגלה שנוצרת כשחיידקים חודרים לשן או לחניכיים; בשן סדוקה, כשהסדק מאפשר פתח לחדירת חיידקים.
במקרים אלה יחטא האנדודונט את תעלת השורש הדלקתית, יסיר מוך פתולוגי, ינקה את מערכת השורש וימלא אותה בחומר דנטלי למניעת זיהום חוזר ולקידום ריפוי.
מהם התסמינים המצביעים על כך שיש צורך בטיפול שורש?
ישנם כמה תסמינים שמצביעים על כך שאולי תזדקקו לטיפול שורש: כאב חמור בזמן לעיסה או נשיכה, פצעונים על החניכיים, שן סדוקה או שבורה, רגישות מתמשכת לחום או לקור, חניכיים נפוחות או רכות, עששת חמורה.
כיצד מתבצע טיפול שורש?
טיפול שורש יכול להתבצע לעיתים קרובות בפגישה אחת או שתיים וכולל את השלבים הבאים:
- בדיקה והכנה – האנדודונט בודק ומצלם את השן באמצעות צילומי רנטגן. לאחר מכן הוא מרדים את השן בהרדמה מקומית. לאחר שבדק שאין תחושה בשן, יניח האנדודונט יריעת מגן קטנה הנקראת "סכר דנטלי" מעל האזור כדי לבודד את השן ולשמור עליה נקייה ויבשה מרוק במהלך ההליך.
- ניקוי ועיצוב – האנדודונט ייצור פתח בכתר השן, ובאמצעות מכשירים קטנים מאוד ינקה את המוך מתא המוך ותעלות השורש, יגדיל אותן, יעצב מחדש את החלל ויכין אותו לסתימה. הוא עשוי גם למרוח תרופה על האזור, כדי לחטא את האזור ולמנוע זיהום.
- מילוי ואיטום – לאחר ניקוי החלל ועיצובו, האנדודונט ימלא את תעלות השורש בחומר תואם ביולוגית, בדרך כלל חומר דמוי גומי. החומר מוחדר לתעלות השורש יחד עם צמנט דביק כדי להבטיח איטום מלא של תעלות השורש. לרוב, יניח האנדודונט סתימה זמנית על השן כדי לסגור את הפתח. הסתימה הזמנית תוסר על ידי רופא השיניים לפני שחזור השן.
- התקנת כתר – בתום הטיפול אצל האנדודונט, יחזור המטופל לרופא השיניים כדי שיתקין כתר או שחזור אחר על השן כדי להגן עליה ולהחזיר אותה לתפקוד מלא.
לעיתים, שן שעברה טיפול שורש מאבדת חלק ניכר מחומר השן. לכן, כדי לחזק אותה ולהגן עליה מפני שבירה, יהיה צורך להתקין מבנה בצורת בורג המעוגן לשורש, ולאחר מכן יורכב עליה כתר קבוע. אם הנזק שנעשה לשן במהלך טיפול השורש הוא קטן, ניתן להסתפק בסתימה קבועה בלבד.
מה קורה לאחר ההליך?
רוב טיפולי השורש הם הליכים המאפשרים ללכת הביתה בתום ההליך. ייתכן שתרגישו אי נוחות קלה לאחר טיפול שורש. יש אנשים שמרגישים מספיק טוב כדי לחזור לעבודה באותו היום.
טיפול נרחב יותר עלול לגרום לכאב, שיצריך שימוש בתרופות משככות כאבים ותרופות נגד זיהום. חשוב לפעול לפי הוראות הרופא כדי להבטיח שהשן תרפא כראוי.