השתלת עצם לסת עליונה

השתלת עצם לסת עליונה – כל מה שצריך לדעת

במצב תקין, כשכל השיניים שלנו מתפקדות הן שומרות על עצמות הלסת ומחזקות אותן באמצעות פעולת הלעיסה.

אבל, במקרים שבהם חסרה לנו שן או שיניים, כתוצאה מעקירה או מכל סיבה אחרת, ואנחנו לא מזדרזים לטפל בשיניים החסרות, עצם הלסת מתחילה להתדרדר ולהתכווץ, מכיוון שאין עליה מספיק לחץ. התכווצות עצם הלסת, תשפיע עם הזמן גם על מראה הפנים והחזות שלנו. אבל, אף פעם לא מאוחר לשקם את הפה והלסת ואת מראה הפנים.

השתלת עצם לסת עליונה - דר אלכסנדר
מאמר - השתלת עצם לסת עליונה - מרפאת שיניים דר אלכסנדר

שיקום הלסת באמצעות השתלת עצם

השתלת עצם לסת תשקם את מסת העצם, צפיפותה ואיכותה, באופן שתוכל לספק תמיכה מספקת לשתל שיחליף את השן החסרה.

ההשתלה מתבצעת על ידי רופא שיניים מיומן, ובעל ניסיון רב שנים בהשתלות עצם.

בשלב הראשון יבצע הרופא בדיקה מקיפה של חלל הפה, השיניים ועצמות הלסת. הבדיקה מתבצעת באמצעות צילומי רנטגן וסריקות שיניים בציוד טכנולוגי מתקדם. על בסיס ממצאי הבדיקה ידון הרופא עם המטופל באפשרויות הטיפול. אם הרופא ימצא, כי המטופל כשיר להשתלת עצם, תיבנה בעבורו תוכנית טיפול מותאמת אישית שתענה על צרכיו הפרטניים.

הטיפול הכירורגי עצמו נעשה תחת הרדמה מקומית. לאחר שהאזור רדום יבצע רופא השיניים חתך קטן בחניכיים ויפשיל מעט את רקמת החניכיים, כדי לחשוף את עצם הלסת. לאחר ניקוי וחיטוי האזור, יחדיר הרופא את חומר השתלת העצם למקום שבו יש התדלדלות של העצם הטבעית. לאחר מכן יחזיר את רקמת החניכיים למקומה ויאחה את החתך בתפרים.

שיקום לסת עליונה באמצעות הרמת סינוס

כשמדובר באזור שבו נעקרו השיניים הטוחנות בלסת העליונה, לעיתים בגלל מבנה האזור, והחלל שבין הסינוס לאזור עצם הלסת, יש צורך לבצע הליך הרמת סינוס. ההליך הכירורגי של הרמת סינוס נדרש, מכיוון שבאזור זה אין מספיק עצם שתוכל לתמוך בשתל השן. כדי לטפל בזה, הרופא ימלא את רצפת הסינוס שמעל החניכיים בעצם חלופית, כדי שתשמש בסיס חזק ויציב לשתל השן העתידי.

כיצד מתבצע ההליך הכירורגי?

ההליך הכירורגי של הרמת סינוס יכול להתבצע בכמה שיטות:


הרמת סינוס פתוחה
– מתבצעת בכמה מצבים: כשיש חוסר משמעותי בעצם הלסת העליונה ויש חשש ששתל השן לא יוכל להיקלט;  כשרכס העצם צר מלכתחילה, מצב שמקשה על האפשרות להשתיל שיניים; כשקיימת קרבה בין רכס העצם לסינוס, וקיים חשש שלא יהיה מספיק מקום להצבת שתלי השיניים.
ההליך נעשה תחת הרדמה מקומית. רופא השיניים, שיש לו ניסיון רב בתחום כירורגיית פה ולסת, יבצע חתך בחניכיים ובחלק מעצם הלסת, ירים את רירית הסינוס, וימלא את החלל שנוצר בחומר עצם. לאחר מכן, יתפור הרופא את החתך בעצם, יחזיר את רקמת החניכיים למקומה, ויתפור גם אותה.  


הרמת סינוס סגורה
– הליך פחות פולשני מאשר בהרמת סינוס פתוחה. הרופא יבצע חתך קטן בתחתית הרכס, ודרכו יחדיר את חומר העצם. הרמת סינוס סגורה מתאימה במקרים בהם התדלדלות העצם אינה חריפה, ומספיק להחדיר מעט חומר עצם או במקרים שיש צורך להוסיף עצם לרכס צר בלסת העליונה, לפני הליך השתלת שיניים.


הרמת סינוס זעיר פולשנית
– שיטה חדשנית, מהירה והרבה פחות פולשנית משתי השיטות שלעיל.  השיטה מאפשרת לבצע חתך קטנטן, ובאמצעות מקדחים מיוחדים המסתובבים בכיוון הפוך, נדחסת העצם של המטופל לכיוון רירית הסינוס ודוחפת אותה כלפי מעלה. בשלב שבו העצם נדחסה מוסיף הרופא את חומר העצם ולאחר מכן מחדיר את שתל השן.

תופעות לוואי לאחר השתלת עצם דנטלית

לאחר השתלת עצם דנטלית, ייתכנו תופעות לוואי  כמו כאבים, נפיחות ושטפי דם. תופעות אלה הן שכיחות ואמורות להתפוגג בתוך כמה ימים. אפשר להשתמש במשככי כאבים ולמלא אחר הוראות הרופא, אם נרשם טיפול באנטיביוטיקה. אם הכאב לא חולף לאחר כמה ימים או כשקיימות תופעות לוואי חריגות, יש ליצור קשר מידי עם רופא השיניים.


תהליך ההחלמה

תהליך ההחלמה עשוי לקחת כמה חודשים, במהלכו חומר העצם המושתל משתלב באופן הדרגתי ברקמת העצם הטבעית. בתקופה זו, יגיע המטופל לבדיקות מעקב אצל רופא השיניים. כשתהליך ההטמעה יגיע לסיומו והעצם תהיה חזקה ואיכותית, יוכל רופא השיניים להמשיך עם תהליך השתלת השיניים.

מאמר - השתלת עצם לסת עליונה - דר אלכסנדר
מאמר מקצועי - השתלת עצם לסת עליונה - מרפאת שיניים דר אלכסנדר

מאלו חומרים עשויים תחליפי העצם?

קיימים ארבעה סוגים של  שתלי עצם המשמשים ברפואת שיניים, בהתאם למקור החומר:
autograft – רקמת עצם אנושית, מהמטופל עצמו, מאחד מאברי הגוף. למרות יתרונות השיטה, היא כרכה בניתוח להוצאת הרקמה לצורך השתלה בעצם הלסת
Allograft – רקמת עצם אנושית מאדם אחר. נקלטת בצורה מיטבית ובטוחה לשימוש.
Xenograft – רקמת עצם מבעלי חיים. אף היא נקלטת טוב בגוף, אך נדרשת הסכמת המטופל . יש מטופלים שיעדיפו לא להשתמש ברקמה מן החי מסיבות אישיות.
Alloplast – חומר סינתטי, מתאים באיכויותיו לעצם הטבעית. חזק ועמיד.

בחירת חומר העצם ייעשה בשיתוף עם המטופל, מתוך התחשבות בצרכיו, במצב בריאותו, בכמות העצם הנדרשת ובסוג חומר העצם המתאים.

חשוב להתייעץ עם רופא שיניים עם ניסיון בתחום השתלת שיניים ללא עצם. הרופא לכם מידע מקיף על היתרונות של כל אחת מהאפשרויות.

ד"ר אלכסנדר

מרפאת ד"ר אלכסנדר היא מרפאת שיניים רב תחומית העוסקת בשיקום הפה, השתלות דנטליות וטיפולי אסתטיקה דנטלית.
המרפאה חדשנית ומאובזרת במיטב הציוד הטכנולוגי המתקדם, ומטפלת בגישה רפואית ייחודית גם במטופלים בעלי מחלות רקע ומטופלים הנוטלים תרופות, אשר נדרשים לתשומת לב מיוחדת בטיפולי השיניים.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
השתלת עצם לסת עליונה - מרפאת שיניים דר אלכסנדר

השתלת שיניים | טיפולי שורש | סתימות | עקירה כירורגית | שיננית

לוגו אלכסנדר צבעוני פוטר

לייעוץ התקשרו:

או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דר אלכסנדר - מרפאת שיניים בקרית אונו

מרפאת שיניים ד"ר אלכסנדר

צוות מרפאה דר אלכסנדר

מאמרים נוספים שיעניינו אותך לקרוא