כיצד ניתן להתגבר על חוסר עצם לפני השתלת שיניים?
שיניים חסרות או פגומות עלולות לפגוע במראה החיוך ולהשפיע לרעה על בריאות הפה. כאשר חסרות שיניים במשך תקופה ממושכת, עצם הלסת יכולה להיחלש ולהצטמצם, ולהשפיע על שלמות מבנה הפנים.
כדי למנוע בעיות אלה, חשוב לטפל בשיניים חסרות בהקדם האפשרי באמצעות השתלת שיניים. אך במקרים שבהם העצם התדלדלה ואיבדה מהמסה שלה, נדרש לעיתים טיפול מקדים לפני ביצוע השתלת שיניים.
שני הטיפולים הנפוצים הם השתלת עצם והרמת סינוס, כשמדובר בטיפול בשיניים חסרות בלסת העליונה. שתי פרוצדורות שונות המותאמות למצבים שונים של חוסר עצם. למרות שמטרתן דומה – יצירת תשתית מתאימה להשתלת שיניים – כל אחת מהן מיועדת למצב אנטומי שונה ומבוצעת בטכניקה ייחודית.
מהי השתלת עצם?
השתלת עצם היא הליך כירורגי, המתבצע על ידי רופא שיניים מנוסה ומיומן. ההליך כולל השתלת רקמת עצם כדי למלא את החלל שנוצר בעצם ולבנות מחדש את עצם הלסת. השתלת עצם משמשת להגדלת עצם באזורים שבהם היא אינה מספיקה לתמיכה בשתלים דנטליים. המטרה העיקרית היא ליצור בסיס מוצק ויציב לשתלים על ידי עידוד צמיחת עצם חדשה.
הליך ההשתלה כולל כמה שלבים:
- הערכת מצב העצם, באמצעות צילומי רנטגן וסריקות CT.
- ההליך עצמו, הוא הליך כירורגי שבמהלכו נעשה חתך ברקמת החניכיים, כדי לחשוף את עצם הלסת.
- בשלב הבא, ממוקם חומר ההשתלה באזור החסר ומיוצב בעצם הלסת באמצעות ברגים.
- לאחר מכן, מאחה רופא השיניים את מקום החתך, ומתחיל שלב הריפוי וההחלמה, במהלכו משתלב השתל בתוך עצם הלסת. תהליך הריפוי אורך כמה חודשים ועד שנה.
מהי הרמת סינוס
הרמת סינוס, היא הליך כירורגי שמטרתו להגדיל את כמות העצם בלסת העליונה, במיוחד באזור השיניים הטוחנות העליונות. ההליך כולל, הרמה של קרום הסינוס, והנחת שתל עצם מתחתיו, על רצפת הסינוס. המטרה העיקרית של הרמת סינוס היא ליצור גובה עצם מספיק כדי לתמוך במיקום של שתלים דנטליים.
ההליך כולל כמה שלבים:
- הערכה יסודית , באמצעות צילומי רנטגן וסריקת CT , כדי לקבוע את מידת אובדן העצם.
- לאחר מכן, יבצע רופא שיניים מיומן בניתוחי הרמת סינוסים את ההליך הכירורגי , שכולל חתך ברקמת החניכיים, לחשיפת עצם הלסת; הרמת קרום הסינוס, הנמצא ממש מעל השיניים הטוחנות העליונות; השתלת חומר העצם שימוקם בחלל שנוצר על ידי הרמת קרום הסינוס; סגירת החתך, ותחילת תהליך הריפוי וההחלמה.
הבדלים בין הרמת סינוס להשתלת עצם
- מיקום – הרמת סינוס מתבצעת בלסת העליונה, באזור השיניים הטוחנת והקדם-טוחנת, כדי להגדיל את גובה העצם מתחת לחלל הסינוס. השתלת עצם, יכולה להתבצע בכל אזור בלסת בו נדרשת הגדלת עצם, כולל לסת עליונה ותחתונה.
- טכניקה – הרמת סינוס כוללת את הרמת קרום הסינוס והנחת שתל העצם מתחתיו ליצירת גובה עצם אנכי. השתלת עצם כרוכה בהנחת חומר השתלת עצם ישירות בתוך אזורי העצם החסרים, כדי להגדיל את נפח העצם ואת צפיפותה.
- צרכים – הרמת סינוס מתבצעת בעיקר כשאין מספיק גובה עצם בלסת העליונה עקב הרחבת סינוס או אובדן עצם. השתלת עצם מתאימה במצבים של חוסר עצם בלסת, שיכול להיווצר בכל אזור בלסת , היכן שיש חוסר בשיניים.
- מורכבות – הרמת סינוס נחשבת בדרך כלל להליך מורכב יותר בשל מעורבות חלל הסינוס.
השתלת עצם יכולה להשתנות במורכבותה בהתאם למיקום ולהיקף אובדן העצם, אך נחשבת בדרך כלל לפחות מורכבת מהרמת סינוס.
מה משותף בין הרמת סינוס להשתלת עצם?
הגדלת כמות העצם – הן הרמת סינוס והן השתלת עצם נועדו להגדיל את כמות העצם בלסת כדי לספק בסיס יציב ואיתן לשתלים דנטליים. הליכים אלה משמעותיים בקרב מטופלים שחוו אובדן עצם או שיש להם נפח עצם בלתי מספק באופן טבעי.
חומרי השתלת עצם – שני ההליכים משתמשים בחומרים דומים להשתלת עצם, כולל: רקמת עצם של המטופל עצמו- עצם שנלקחה מאזור אחר בגוף המטופל; אלוגרפט lograftA – רקמת עצם של תורם מבנק רקמות; קסונגרפט Xenograft – עצם ממקורות מן החי; אלופלסט – תחליפי עצם סינתטיים.
תהליך הריפוי – שני ההליכים דורשים תקופת החלמה שבמהלכה חומר השתלת העצם מתאחה עם העצם הקיימת. תקופה זו נעה בדרך כלל בין מספר חודשים ליותר משנה, בהתאם להיקף השתל ובריאותו הכללית של המטופל.
טיפול לפני ההליך הכירורגי ולאחריו – שני ההליכים כרוכים בטיפול דומה לפני הניתוח ולאחריו, לרבות הערכה מקיפה לפני הניתוח, הכוללת הדמיה, ולאחר הניתוח – מעקב קפדני, שמירה על היגיינת הפה, הימנעות מלחץ על אזור הניתוח ופגישות מעקב כדי להבטיח ריפוי תקין.
טכנולוגיות מתקדמות – שני ההלכים מתבצעים באמצעות טכנולוגיות חדישות כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר עבור המטופלים.