כשמדובר בשתלים דנטליים, השאלה שעולה באופן תדיר היא: 'כמה זמן זה יחזיק?' התשובה המפתיעה היא, שבאמצעות תחזוקה נכונה, שתל דנטלי יכול להחזיק מעמד לכל החיים. בניגוד לפתרונות זמניים כמו גשרים או תותבות, שתלים מציעים פתרון קבוע שמדמה את המבנה של שורש השן הטבעי ותפקודו.
שתלים דנטליים הם הפתרון המתקדם והיעיל ביותר לאבדן שיניים. הם מחזיקים מעמד לאורך שנים רבות, משפרים את בריאות הפה ומשפיעים על הבריאות הכללית. חשוב לבחור ברופא מנוסה המשתמש בחומרים איכותיים ובטכנולוגיות מתקדמות, המאפשרות תכנון מדויק וביצוע מושלם של ההשתלה, ומשפיעות על אורך חיי השתל.
כמה זמן מחזיק שתל שיניים ומהו שתל דנטלי?
שתל דנטלי הוא תחליף לשורש השן הטבעית, החסרה. הוא עשוי מחומר תואם ביולוגית כמו טיטניום או זירקוניה, וצורתו כצורת בורג קטן. השתל עצמו מוחדר לתוך עצם הלסת, ומשמש כשורש שן מלאכותי. לאחר תהליך הטמעת השתל בעצם הלסת, שאורך כחצי שנה, מוברג על השתל הכתר שבולט מעל קו החניכיים, והוא משמש כתחליף לשן עצמה.
שתלים דנטליים נועדו להיות קבועים
שתלים דנטליים מעוגנים לתוך עצם הלסת, והופכים להיות חלק ממנה, לכן השתל יכול לשמש בסיס מוצק ואיתן לכתר השן. אורך החיים הממוצע של שתל דנטלי נע בין 10
ל – 30 שנה.
צריך לעשות הבחנה בין השתל, שמוטמע בתוך עצם הלסת והופך להיות חלק ממנה, ועל כן הוא עמיד לאורך זמן, לבין הכתר, שעשוי להחזיק מעמד בין 10 ל – 15 שנה, וייתכן שיהיה צורך להחליפו עם הזמן.
הגורמים המשפיעים על אורך חייו של השתל
קיימים מגוון גורמים המאפשרים לשתל להחזיק מעמד לאורך זמן:
איכות החומר – שתלים עשויים לרוב מחומרים חזקים ועמידים במיוחד, חומרים כמו טיטניום וזירקוניה. חומרים אלה הם גם בעלי תאימות ביולוגית, כך שהם משתלבים בגוף באופן שלא נגרמת תגובה דלקתית או דחייה. כלומר, הגוף "מקבל" את השתל כאילו הוא חלק ממנו.
הגורמים המשפיעים על אורך חייו של השתל
קיימים מגוון גורמים המאפשרים לשתל להחזיק מעמד לאורך זמן:
איכות החומר – שתלים עשויים לרוב מחומרים חזקים ועמידים במיוחד, חומרים כמו טיטניום וזירקוניה. חומרים אלה הם גם בעלי תאימות ביולוגית, כך שהם משתלבים בגוף באופן שלא נגרמת תגובה דלקתית או דחייה. כלומר, הגוף "מקבל" את השתל כאילו הוא חלק ממנו.
מיומנותו וניסיונו של רופא השיניים – השתלת שיניים מצריכה ידע, ניסיון ומיומנות. הליך כירורגי המבוצע על ידי רופא שיניים מנוסה מעלה לאין שיעור את אחוזי ההצלחה של ההשתלה, ומפחית את הסיכון לסיבוכים ולכישלון השתל.
טכניקות וטכנולוגיות מתקדמות
– בנוסף לניסיון ולמיומנות, רופא שיניים המבצע שנים רבות השתלות שיניים, משתמש בטכנולוגיות מתקדמות המשפרות את דיוק ההשתלה ותוצאותיה.
איכות העצם וכמותה – אחד הגורמים המשמעותיים המשפיעים על אחוזי ההצלחה של הליך ההשתלה הוא מצבה של עצם הלסת שאליה מוחדר השתל. צפיפות העצם ונפח העצם מסייעים בתהליך ההטמעה (אוסאואינטגרציה). אם כמות העצם וצפיפותה, אינם מספיקים כדי לקלוט את השתל, ימליץ רופא השיניים על השתלת עצם, לפני הליך השתלת השתל. השתלת עצם תספק יציבות לטווח ארוך.
אורח חיים בריא – מאריך את חיי השתל
גורם נוסף, ולא פחות חשוב, התורם להצלחת ההשתלה הוא תחזוקה בסיסית מצד המטופל. אימוץ הרגלי היגיינה והרגלי אורח חיים בריא.
צחצוח שיניים – כדי לשמור על היגיינת פה נאותה, מומלץ לכל אחד, ובוודאי למושתלי שיניים, לצחצח שיניים פעמיים ביום, שתי דקות בכל פעם. אמנם השתל הדנטלי אינו רגיש לעששת, אבל שמירה על השיניים האחרות ועל החניכיים משפיעה באופן ישיר על השתל.
ביקורים קבועים אצל רופא השיניים והשיננית – ביקורים קבועים אצל רופא השיניים, אחת לשלושה חודשים, יסייעו להאריך את חיי השתל. בבדיקה שגרתית יוכל רופא השיניים לזהות בעיות פוטנציאליות, כמו מחלת חניכיים, שעלולות לסכן את השתל.
כדי לשמור על בריאות הפה, מומלץ להקפיד להגיע לשיננית כל שלושה חודשים, לצורך ניקוי פלאק ורובד חיידקי.
הימנעות מעישון – עישון הוא אחד הגורמים המזיקים ביותר לבריאות השתל הדנטלי. עישון משפיע על זרימת הדם בחניכיים באופן שעלול להזיק לקליטת השתל ולסיכויי הצלחת ההשתלה.
ניהול אורח חיים בריא – לבריאות הגוף חשיבות רבה בהצלחה של השתלה דנטלית. מצבים כמו סוכרת, אוסטאופורוזיס ומחלות אוטואימוניות יכולים להשפיע על ריפוי העצם ועל תהליך הטמעה. שמירה על רמת סוכר תקנית וטיפול בבעיות בריאות יכולים להאריך את תוחלת החיים של השתל.
תזונה מאוזנת – הקפדה על תזונה מאוזנת ועשירה בוויטמינים ומינרלים, כמו סידן, זרחן וויטמין D מסייעת לבניית עצם ולבריאות הפה. הימנעו מאכילת מתוקים למיניהם, לרבות שתייה מתוקה, וכן צמצמו את שתיית האלכוהול. כל אלה מזיקים לגוף.
שתלי שיניים מציעים פתרון ארוך טווח לאובדן שיניים, עם פוטנציאל להחזיק מעמד לכל החיים. כפי שראינו, המפתח לאריכות ימי השתל טמון בשילוב של טכנולוגיה מתקדמת, מיומנות הרופא, והקפדה על היגיינת פה נאותה ואורח חיים בריא.
אז בפעם הבאה כשתסתכלו במראה ותראו את החיוך המושלם שלכם – זכרו, זה לא רק שתל, זו השקעה באיכות חיים לטווח ארוך.